sreda, 21. november 2012

RESNICA O LOSOSU


Priznam, da je bilo kosilo več kot odlično. Predvsem sem bila ponosna sama nase, da mi je končno uspelo priti do ribarnice in da je riba zmagala na današnjem jedilniku.

Za tiste, ki vas zanima moj recept vam ga brez problema zaupam a nikar ne berite še tisto pod receptom, ker sicer ne bo teknilo. 

Recept:
Prvo lososa posolim, popopram in ga pakapljam z balzamičnim kisom. Če me čas preveč ne preganja, mu ponudim, da se namaka in odišavi vsaj 2 urici. 
V ponvi segrejem olivno olje ( skrivnost je, da vedno dodobra segrejem ponev in pregrešno dobro in 
ponavadi tudi drago olivno olje nakapljam v vročo ponev ), lososa prej malo popivnam in ga tako pripravljenega spečem. ( morda kakih 3-4 minute na vsaki strani, seveda, če govorimo o kotletu )
Brez rožmarina pa tako in tako ne gre :-) 

Tole je bil prvi del, drugi pa je bil malo manj okusen. (povzetek je iz publikacije Skupaj za zdravje človeka in narave )

Losos naj bi bil odličen vir omega 3 maščob. Ali to drži, ali drži za lososa, ki ga kupujemo v dobri veri, da delamo najbolje za naše zdravje???
TO VELJA LE ZA TISTIH BORIH  5%  DIVJEGA LOSOSA, KI GA NA NAŠEM TRGU SKORAJDA NI MOGOČE DOBITI!

95% lososa, ki je v prodaji predstavlja gojenega lososa, ki ga krmijo in tretirajo z zdravili. 
Meso gojenega lososa je tako grde sive barve, da vam zagotovo ne bi ustvaril apetita. Zato industrija losose pred zakolom obarva z barvili. Farmacevtski gigant Hoffman-La Roche je glavni ponudnik rožnatih barvil.
Na volj je celotna paleta, od svetlo rožnatih do močno rožnatih tonov.

In kaj, ko lososi niso osamljeni primer, enako velja za piščance masovne reje. Njihovo meso je sivo, zato krmi pred zakolom dodajo rumeno barvo, da gre bolje v promet.

Takole gre zgodbica o lososu, kaj bo pa na našem jedilniku pa odločamo sami!

Ana





Ni komentarjev:

Objavite komentar